luni, 16 noiembrie 2015

REGIM MICROINTREPRINDERI VALABIL IN 2016



Cele mai importante aspecte pe care noul Cod fiscal le impune incepand din 2016 in ce priveste regimul microintreprinderilor sunt:

  • Majorarea plafonul de incadrare in acest sistem de impunere de la 65.000 euro la 100.000 euro.

  • Totodata, in vederea stimularii crearii de noi locuri de munca si pentru asezarea echitabila a sarcinii fiscale intre microintreprinderile, cu si fara salariati, se introduce un sistem diferentiat de cote de impozitare, intre 1%-3%.

Noile cote de impozitare pe veniturile microintreprinderilor, valabile de la 1 ianuarie 2016, sunt:
a) 1% pentru microintreprinderile care au peste 2 salariati, inclusiv;
b) 2% pentru microintreprinderile care au un salariat;
            c) 3 % pentru microintreprinderile care nu au salariati.
Aceeasi ordonanta introduce reguli pentru combaterea folosirii unor contracte de munca temporare pentru a se beneficia de cotele de impozitare reduse fata de cota de 3%. Practic, vor beneficia de reduceri de impozit mai multe categorii de agenti economici care se incadreaza din punct de vedere fiscal la microintreprinderi.
Toate entitatile care au fost infiintate anterior anului 2016 vor aplica in continuare cota de impozitare de 3%, indiferent de numarul salariatilor, cota de impozitare redusa de 1% fiind destinata entitatilor care se infiinteaza dupa 1 ianuarie 2016.
O alta conditie importanta este ca asociatii sa nu fi detinut titluri in alte entitati. Astfel, de aceasta cota redusa nu pot beneficia toate microintreprinderile. 
  Mai mult,  asociatii NU au voie sa utilizeze banii societatii in scopuri personale. Dupa aprobarea situatiilor financiare, acestia pot repartiza profitul la dividende, suportand un impozit suplimentar de 16% din suma repartizata. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu