vineri, 12 mai 2017

Angajăm ucenici şi stagiari? Primim mai mulţi bani de la stat ! Când şi în ce condiţii?Angajăm ucenici şi stagiari? Primim mai mulţi bani de la stat !
Când şi în ce condiţii?

dr. ec. Nicolae-Cristian Juscu – expert contabil, consultant fiscal
birou@expertcontrol.ro


La data de 30 martie 2017, pe pagina oficială a Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale a fost postat un comunicat prin care se preciza că proiectul de lege privind ucenicia şi stagiatura la locul de muncă va fi transmis spre aprobare Parlamentului României.  De asemenea M.M.J.S. va elabora şi propune norme de aplicare ale acestei noi legi.
Ca să discutăm despre acest proiect de lege al uceniciei şi stagiaturii la locul de muncă îmi permit să prezint câteva date statistice pentru a putea întelege importanţa ei.  Datele statistice se referă la situaţia populaţiei României în funcţie de anumiţi factori cu privire la migrare, natalitate, decese etc. şi este prezentată pe larg în Anexa 1.
În anul 2017  populaţia României se prezintă astfel:
·                     19.237.513 persoane în scădere cu 135.221 faţă de 2016;
·                     43.720 persoane care au migrat (au plecat peste hotare);
·                     42,5 ani vârsta medie;
·                     1,49 rata de fertilitate;
·                     84 persoane/km2;
·                     61,3% în mediul urban;
·                     8.308 spor negativ;
·                     pe locul 59 situată la nivel global;
·                     4,3% rata şomajului dec. 2016 (persoane între 25-74 ani), după Polonia şi Bulgaria – date Eurostat;
·                     4,55% rata şomajului martie 2017;
·                     20,4% rata şomajului dec. 2016 (persoane sub 25 ani, mai multe femei decât bărbaţi), peste Bulgaria şi Polonia – date Eurostat;
·                     7,3% rata şomajului Regiunea Sud Vest Oltenia (cea mai mare din ţară);
·                     8,98 % rata şomajului în Gorj (printre cele mai ridicate la martie 2017);
·                     1,5% rata şomajului Bucureşti-Ilfov;
·                     2,9% rata şomajului Regiunea Vest (Arad, Caraş-Severin, Hunedoara şi Timiş);
·                     81,59% şomeri fără studii sau studii primare, gimnaziale, profesionale;
·                     14,16% şomeri cu studii liceale sau postliceale;
·                     4,26 % studii universitare;
·                     119.116 persoane între 40-49 ani;
·                     84.353 persoane între 30-39 ani;
·                     39.639 persoane sub 25 ani:
·                     1.609 lei minimul salariului mediu net 2017;
·                     2.105 lei salariul mediu net 2017 Gorj.

O primă concluzie, ce rezultă din ce am prezentat până acuma, este faptul că populaţia României este în scădere majoră, ajungând în anul 2050 la 15.206.524 persoane, cu creşterea mediei de vârstă la 48 ani, o scădere a densităţii de 66 persoane/Km2, o creştere a fertilităţii la 1,72 şi ocupând locul 81 al ţărilor = populaţie mai puţină şi mult mai bătrănă!

O altă concluzie, este faptul că pentru luna martie 2017 rata şomajului în România este sub media pe Europa, că polii industriali s-au stabilit în Bucureşti şi Ilfov, precum şi în zona de vest a ţării, că avem un procent foarte mare de şomeri fără studii, sau studii medi şi ponderea cea mai mare a persoanelor şomere este între 30-49 ani. 

De asemenea, Regiunea Sud Vest Oltenia este cu şomajul cel mai ridicat din ţară, judeţul Gorj ocupând locul 7, fiind urmat de judeţul Olt iar înaintea lor fiind judeţul Dolj.


Totodată, scăderea şomajului faţă de luna ianuarie poate să rezulte în primul rând şi din migrarea populaţiei peste hotare, sau nedepunerea actelor pentru a fi luaţi în baza de date a A.J.O.F.M.
Județul Neamț are cel mai mic salariu mediu net din țară – 1.609 lei, la polul opus fiind Bucureștiul cu 3.207 lei, județul Gorj având 2.105 lei salariul mediu net.

Având în vedere ce am prezentat anterior, se poate spune că necesitatea modificării legii uceniciei și stagiaturii este datorită actualului context economic al României și al faptului că tinerii cu vârste cuprinse între 16 și 25 ani își găsesc un loc de muncă tot mai greu.

Necesitatea uceniciei la locul de muncă apare datorită nevoilor formării profesionale de la locul de muncă al angajatorului.  Totodată, un alt scop este acela de a se păstra și continua anumite meserii tradiționale în actualul context economic.
Situația învățământului românesc era:
Anul 1990
·                     12.000 elevi școli și colegii teoretice;
·                     140.000 elevi licee tehnice;
Anul 2012
·                     70.000 elevi școli și colegii teoretice;
·                     76.000 elevi licee tehnice.
Migrarea tinerilor către universitățile particulare au dus la o destabilizare a învățământului liceal și profesional și o inflație de forță de muncă cu studii medii pregătită, o lipsă acută de personal calificat.
Speranță tinerilor de a deține o licență de învățământ universitar situează România în anul 2017 la nivel de vânzători în supermarkt, sau manichiuriste cu studii superioare!
Îmi permit să citez o absolventă de învățământ universitar - an terminal, care spunea:

” – Nu îmi place profilul pe care l-am ales dar abia astept să termin acum licența și sa plec la Timișoara să fac un curs de manichiuristă!”

Mediul de afaceri se confruntă în momentul de față cu lipsă unui personal calificat în domeniile: ospătari, sudori, mecanici, lăcătuși, muncitori în domeniul construcțiilor, tâmplari, dulgheri, tehnicieni în diferite domenii, electricieni etc.

Cine beneficiază de ”ucenicie”?
Persoanele care au vărsta mai mare de 16 ani până la 25 ani, sau 15 ani împliniți cu acordul părinților și prin voință proprie vor să se angajeze ca ucenic.

Cât durează ”ucenicia”?
-          12 luni pentru nivelul 2 de calificare;
-          24 luni pentru nivelul 3 de calificare;
-          36 luni pentru nivelul 4 de calificare.

Ce document se încheie între angajator și ”ucenic”?
Angajatorul încheie un contract de ucenicie asigurându-i ucenicului resursele materiale, umane și financiare necesare organizării activității.

Cine poate să aibă calitatea de angajator?
Calitatea de angajator o pot avea:
-          Persoane fizice autorizate cu minim 1 an activitate;
-          Intreprinderi individuale dar nu pot angaja mai mult de 3 ucenici;
-          Societăți comerciale.

Cât primește angajatorul de la statul român – bugetul asigurărilor de șomaj pentru ”UCENICI”?
Angajatorul care a încheiat un contract de ucenicie primește o sumă de 1.125 lei/lună în limita fondurilor alocate cu această destinație obținute din fonduri europene structurale și de investiții.
Cât primește angajatorul de la statul român – bugetul asigurărilor de șomaj pentru ”STAGIARI”?
Angajatorul care a încheiat un contract de stagiu primește o sumă de 1.350 lei/lună în limita fondurilor alocate cu această destinație obținute din fonduri europene structurale și de investiții.

Găsim tineri dornici de aceste lucruri, să devină ”ucenici” sau ”stagiari”?
Studiile arată ca generația ”MILENARIILOR”, persoanele născute între 1980 și 2000, în medie schimbă între 5-8 locuri de muncă. 
De asemenea, majoritatea tinerilor talentați din această generație renunță cu ușurință la actualele locuri de muncă considerând că nu au ce învăța de acolo, generația lor fiind împotriva regulilor și mai libertini, gata să își asume riscuri. 
Personalitatea milenarilor se poate regăsii într-o listă de tipologii ca:
-         Femeile hotarâte orientate către carieră;
-         Profesioniști în tehnologie;
-         Tinerii absolvenți de facultăți care rămân în marile orașe prin orice sacrificii;
-         Pasionați de selfie și activi în social media;
iar lista poate să continue.
          Nu reprezintă o generație de aruncat ci doar o generație greu de controlat care totuși poate să dea rezultate foarte bune!
          Viitorul în piața forței de muncă este munca de acasă!
          Munca de acasă este un subiect sensibil pentru angajatori romani, dar care a dat rezultate foarte bune în companiile straine în contextul evoluției tehnologiei.
          La ora actuală viitorul companiilor îl reprezintă învestițiile în capitalul uman!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu